Látnivalók, érdekességek Csökmőről

Látnivalók:

 • Emléktölgy és emlékpark (Csökmő, Kossuth u. a Polgármesteri Hivatal mellett)

A tölgyfát az I. világháborúban elesettek emlékére ültették. Minden vármegye küldött hozzá egy marék földet. Köré épül egy kis emlékpark, ahol az első világháborús szobor, a második világháborús kopjafa és a trianoni emléktábla található. Községi megemlékezések helyszíne.

 • Polgármesteri Hivatal (Csökmő, Kossuth u. 109.sz.) 1908-1911 között épült, homlokzatán a község címerével. Építette: Szalai Sándor csökmői építőmester. Helyi értéknek számít.
 • Tájház (Csökmő, Alkotmány u. 1.sz.) 

Bővebb információk: http://www.tajhazcsokmo.eoldal.hu

Elérhetőség: Nagy Tibor 06-30-813-7855  Nagy Tiborné 06-30-863-9181

 • Kossuth Lajos mellszobra (műkő) Készítette: Mogyoróssy Sándor szobrász és fia István Avatása 1948. március 15-én volt a forradalom 100 éves évfordulóján. Csökmő község lakossága közadakozásból emeltette.
 • Emlékkő 1994-ben a település 775. évfordulójára készült. Süttő kőbányájából való mészkő. Készítette: Pántya János újirázi kőfaragó. Avatása: 1994. augusztus 13-án volt.
 • Zászlótartófelavatása 1994. augusztus 13-án történt. Műkőből készült Schaffer Márton mezőberényi kőfaragó készítette.
 • Örökségünk háza (Csökmő, Kossuth u. 134.sz.) Csökmő egyik legrégebbi épülete. Korábban iskolaként (Kettős Iskolaként volt ismert), ma Örökségünk házaként működik. Állandó kiállítások várják az érdeklődőket, melyek Csökmő múltját, értékeit mutatják be. Az épület helyi érték.

Elérhetőség: Nagy Tibor 06-30-813-7855  Nagy Tiborné 06-30-863-9181

 • Református templom (Csökmő, Kossuth u.) A falu legrégebbi épülete ez az 1756-ban épült barokk épület. A Csökmői Református Egyházközség 2011-ben újította fel pályázati támogatásból, valamint lakossági adakozásból. A felújítás során a toronygömbben időkapszulát találtak, melyben értékes iratokat, leveleket, pénzérméket, újságokat helyeztek el elődeink. Az időkapszulában talált dolgok régiségek, és az utókornak írt üzenetek másolata, dokumentációja megtekinthetők a könyvtár helytörténeti anyagában. Az eredetieket, kiegészítve a jelenkor utókornak szánt üzenetével, fotóival, pénzérméivel visszahelyezték a toronygömbjébe. A templomban egy állandó kis kiállítás is látható sok-sok érdekességgel. A templom helyi értéknek lett nyilvánítva.

Érdeklődni: a Lelkészi Hivatalban (templom mellett)

 • Emléktábla – Péchy Tamás gyógyszerésznek és családjának (Csökmő, Szent-György Gyógyszertár falán) Péchujfalusi Péchy József a csökmői Olajág gyógyszertár alapítója volt, akinek két fia folytatta tovább a megkezdett munkát Csökmőn. Péchujfalusi Péchy Tibor és Péchujfalusi Péchy Tamás. A gyógyszertár a XX. század elejétől (alapításától) 1950-ig volt a család tulajdona. A család népszerű volt a faluban, a közéletben is aktívan részt vettek. A család emlékére 2012-ben a Csökmői Mozaik Egyesület emléktáblát helyezett el a jelenlegi gyógyszertár falára. Az emléktábla avatásán a családot Péchy Katalin, fia és unokái képviselték. A legendás gyógyszerész másik lánya, Péchy Sarolta nem tudott részt venni az ünnepségen.
 • Köztéri szobrok – (Tóth Gyula fafaragó alkotásai)
Csikós
Anya gyermekével
Petőfi szobor
Sebesült katona
 •  Horgász-tó, Patkó-tó  – Csökmő határában találhatók ezek a horgászok által igen kedvelt tavak.

Érdekességek:

•         Gyárfás Dezső (1882.09.28-án Csökmőn született színész, komikus)

A Vígszínház színiiskolájába járt, Somlay Artúr osztálytársaként. Később a Fővárosi Orfeum tagja, kabarékban, orfeumok műsoraiban lép fel, 1912-ben filmezni kezd, majd a Népopera tagja. 1921-ben halt meg szívrohamba Budapesten.

Bővebben az életútjáról:

http://www.szineszkonyvtar.hu/contents/f-j/gyarfaselet.htm

•         Erkel Tibor (1934.01.11-én Csökmőn született zongoraművész, zenei rendező, egyetemi tanár, országgyűlési képviselő)

Tanulmányait 1954 és 1959 között Wehner Tibor osztályában a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán végezte. 1958-tól 1963-ig a szegedi Konzervatóriumban tanít, 1963 és 1983 között a Magyar Rádióban dolgozik, előbb zenei rendezői beosztásban, majd főrendezőként, 1983-tól 1992-ig a Rádió Zenei Főosztályát vezeti. 1979 és 1983 között a Művelődési Minisztérium Zene- és Táncművészeti Osztályának élén áll. 1964 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, a zongora kötelező tárgy egyetemi tanára. Munkásságáért megkapta a Magyar Rádió, a Magyar Televízió és a Hungaroton Magyar Hanglemezgyártó Vállalat nívódíját, Erkel-díjas. 2017-ben hunyt el.

Bővebben az életútjáról:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Erkel_Tibor

•        Túzok

Csökmő határában jelentős létszámban megtalálható ez a ma már ritka madárfaj.

 • Peterd emlékhely és régészeti lelőhelyek. Csökmő határában található annak az elhalt falunak a helye, amit egy kopjafa őriz. Helyi érték

Bővebb információ: Tóth Sándor népművelő, Faluház 54-443-608

Skip to content