A Rendőrség tájékoztatója az online térben elkövetett bűncselekményekről

A mai modern világunkban az online tér jelentős segítséget ad a mindennapi életünkhöz, de sajnos a jó dolgok mellett több olyan helyzetbe is kerülhetünk általa, amely megkeseríti a mindennapjainkat. Egyik ilyen probléma az online térben elkövetett bűncselekmények elszaporodása, mely korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit veszélyeztet.

Az online térben elkövetett csalások szinte mindennapossá váltak. A csalók kihasználva a jóhiszeműséget és a bizalmat– főleg banki tevékenységet folytató intézmények nevében – telefonon vagy más informatikai eszköz használatával úgynevezett adathalászat vagy egyéb módon pénzt csalhatnak ki tőlünk.

A bűnüldözés kiberbűnözésnek, illetve online térben elkövetett bűncselekményeknek nevezi az ilyen elkövetési magatartásokat. Az adathalászok megkeresik a célszemélyt és valamely intézmény – főleg banki szolgáltató – munkatársának adják ki magukat. A telefonon jelentkező személy beszéde, modora, vagy üzenet jellegű megkeresésben a hivatali nyelvezet megtévesztő lehet egy magánszemély részére. Ilyenkor a választékos üzenetre vagy a beszélgetés során olyan helyzet teremtődik, amely során a másik félben nem merül fel kétség arra vonatkozóan, hogy őt nem egy hivatalos szervtől keresik.

A telefonon történő kapcsolatfelvételkor, még a banki intézmény hívószáma is megegyezhet, mely szintén további bizalmat kelthet. A telefonos, vagy írásos megkeresések során az adathalászok olyan személyes adathoz – elsősorban bankkártya számhoz, folyószámlaszámhoz, CVC kódhoz vagy akár a titkos PIN kódhoz – akarnak hozzáférni, amin keresztül megkárosíthatják áldozataikat.

Minden esetben, ha ilyen jellegű hívást vagy sms-t kap, kellő körültekintéssel kell eljárni, és a pénzüggyel kapcsolatos adatokat nem szabad sem telefonon, sem egyéb módon kiadni. Amennyiben mégis áldozattá válik, soron kívül vegye fel a kapcsolatot a pénzintézetével és a rendőrséggel!

Az online bűncselekményeknél az áldozattá válás megelőzésére, valamint az ilyen csalások visszaszorítására több állami szerv együttműködve segít a magán-és jogi személyeknek. Ennek érdekében létrehozták a https://kiberpajzs.hu/ oldalt, amelyen számos bűnmegelőzési tanáccsal találkozhatnak.

Megszakítás