Ebzárlat és legeltetési tilalom 2023.10.03-10.24-ig

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Berettyóújfalui Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya illetékességi területén a rókák veszettség elleni szájon át történő vakcinázása miatt

2023.október 3-tól 2023. október 24-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el Csökmő településen is.

Az ebzárlat tartama alatt :
 Tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;
 Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;
 A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
 Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozó intézkedések alól.
 Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a járási főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.
 Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.
Amennyiben ember érintkezett a csalétekben található vakcinával, azt haladéktalanul jelenteni kell a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve illetékes területi egységének.
A legeltetési tilalom alatt az állatok legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 1000 méteren kell megszervezni. Az állatok vándorolva történő legeltetése tilos! Az állandóan legelőn tartott szarvasmarha-állományok legeltetését az állomány nagyságától függően 10-20 hektáros területre kell korlátozni.

Kérjük a határozatban foglaltak betartását.

Megszakítás