A kutak engedélyeztetésével kapcsolatos törvényi szabályok változása

Az ásott és a fúrt kutak engedélyeztetésével kapcsolatban az idei évben fokozott volt a lakosság érdeklődése, mivel közelgett a 2023. december 31-i határidő, melyet a jogalkotó az engedély nélkül létesített kutak – szankció nélküli – fennmaradási engedélyeztetésére megadott.

Az Országgyűlés azonban módosította a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényt. A törvénymódosítás a jegyzői engedélyezés alá tartozó háztartási kutaknál azt a változást vezeti be, hogy a jövőre vonatkozóan megszünteti az 50 méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget el nem érő háztartási kutak engedélyezési kötelezettségét, ha azok nem érintenek érzékeny vízkészletet. Az engedélyezés megszüntetése azokra a háztartási célú kutakra vonatkozik, amelyek vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentes területeken találhatók és kizárólag talajvizet vagy parti szűrésű vizet termelnek.

A módosító jogszabály a háztartási kút fogalmát a következő ismérvekben jelöli meg: háztartási vízigényt elégít ki, 50 méter talpmélységet nem haladja meg és az első vízzáró réteget nem éri el.

A háztartási kút létesítését, üzemeltetését, megszüntetését előzetesen be kell jelenteni a helye szerint hatáskörrelé rendelkező vízügyi hatóság részére.

Nem kell engedély és bejelentés a vízkészletvédelmi országtérképen vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken.

Mindezek értelmében nem kell engedély és bejelentés azon kutak vonatkozásában, melyek a következő feltételeknek megfelelnek:

A kút

1.) Háztartási vízigényt elégít ki.

2.) 50 méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem éri el.

3.) Vízkészletvédelmi országtérképen[1] vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területen áll.

4.) 2024. január 1-je előtt engedély nélkül létesített kút.

A törvénymódosítás a hatályba lépése előtt létesített, engedéllyel nem rendelkező fenti feltételeknek megfelelő háztartási kutakat (ásott és fúrt kutak egyaránt) teljes körűen mentesítette az engedélyezési kötelezettség alól, ezáltal azokat jogszerűen létesítettnek minősíti.

A törvénymódosítás ezen rendelkezései 2024. január 1-jén lépnek hatályba.

Fülöpné dr. Kerti Judit

jegyző


[1] 2023. augusztus 31-ig teszik közzé.

Megszakítás