Tájékoztatás lakcímek felülvizsgálatáról


Tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy  a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: KCR rendelet) 22. §-a Magyarország címállományának tisztítása céljából előírta a címképzésért felelős szervek (az ingatlan fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője) számára a címek felülvizsgálatát.

A központi címregiszter létrehozásának célja nem kizárólag a jövőre nézve bír jelentőséggel, hanem legalább ugyanolyan fontos szerepe van a múltbeli címkezelési szabályozatlanságból eredő rendezetlen címek tekintetében is. Erre figyelemmel már a központi címregiszter kialakításához szükséges adatellenőrzési feladatokról szóló 216/2014. (VIII. 28.) Korm.rendelet előírta a korábbi, szabályozatlan körülmények között létrejött címek adatellenőrzését. Az adatellenőrzés a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 39. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően, az adatok teljes körűségére, pontosságára és valóságtartalmának ellenőrzésére terjedt ki.


A jogszabályi előírásoknak megfelelően településünkön is folyamatban van a címek felülvizsgálata.

A felülvizsgálat során előfordul, hogy új címképzésre, vagy a házszám módosítására kerül sor, melyet az országos szabályozás mellett a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 11/2014. (IX.24) önkormányzati rendelet szabályoz.

A helyi rendelet 2023. 03.31-i módosítása lehetővé teszi, hogy a házszámok rendezése során a lehető legkisebb változtatással állapítsunk meg új házszámokat.

Az újonnan megállapított házszámokról határozat születik, melyet az érintettek – a tulajdoni lapon szereplő tulajdonosok és haszonélvezők – írásban megkapnak. A változással érintett címek a település honlapján is megtekinthetőek a közzétételtől számított 30 napig.


Akinek változik a házszáma, ezáltal a lakcíme, annak a részére hivatalból – az erről szóló határozat véglegessé válását követően – új lakcímkártya kerül kiállításra, melyet a Polgármesteri Hivatalban vehet át. Az átvétel időtartamáról értesítést küldünk.

A megváltozott lakcím bejelentése a közüzemi szolgáltatók, telefontársaságok, bankok, munkáltatók stb. felé minden esetben az érintett személyek kötelezettsége.

Kérem a lakcím felülvizsgálatok során megértésüket és együttműködésüket.

Csökmő, 2023. június 08.

Fülöpné dr. Kerti Judit

jegyző

Megszakítás